Vakbekwaam worden en blijven

Brandweer Gelderland-Zuid

Verkenner en CVE

Het takenpakket van de Verkenner wordt uitgebreid met het verkennen van overige incidenten.

Verkenners worden niet alleen op pad gestuurd voor IBGS incidenten, maar ook voor overige incidenten, zoals uitval nutsvoorzieningen, wateroverlast, gebouwschade en natuurbrand.

In de herziene leergang Verkenner zijn deze nieuwe thema’s toegevoegd. De Verkenningseenheden worden in de meeste gevallen aangestuurd door de CVE. In deze E-modules leren de verkenners hoe zij moeten verkennen bij “Overige incidenten” en hoe zij moeten rapporteren aan de CVE.

De Coördinator Verkenningseenheden (CVE) is een nieuwe functie. De CVE maakt bij een incident een eerste inschatting van de grootte van het effectgebied en de risico’s voor de bevolking in dat effectgebied.

De CVE kent twee kerntaken: optreden bij incidentbestrijding met gevaarlijke stoffen en optreden bij overige incidenten. De CVE is verantwoordelijk voor het coördineren en aansturen van de verkenningseenheden die in het effectgebied verkenningen en metingen uitvoeren.

De functie Meetplanleider komt te vervallen. Enkele werkzaamheden van de meetplanleider worden nu uitgevoerd door de functie Adviseur Gevaarlijke Stoffen-Operationeel Team (AGS-OT).

In deze E-modules leren de meetplanleiders wat het verkennen van de “overige incidenten” inhoudt en waar zij rekening mee moeten houden bij het geven van verkenningsopdrachten.







© 2024 Vakbekwaam worden en blijven

Thema door Anders Norén